Sprekers en moderators

De informatie die sprekers en moderators nodig hebben voor een succesvolle presentatie tijdens de livestream vind je hier.

Briefing sprekers en moderators 
Als alle apparatuur is opgebouwd en de stream staat klaar is het tijd om de sprekers en moderators voor jouw event te briefen. Plan het liefst 30 minuten, maar minimaal 15 minuten voor de instructie van de eerste spreker. Zo heb je voldoende tijd om bij de eerste persoon die voor de camera staat aan te geven;

  • Waar gaat de spreker staan? (vloeroppervlak en loopruimte wordt aangeven door de engineer op locatie, gemarkeerd door tape op de vloer)
  • Welke camera dienen ze in te kijken? Wat betekenen de knipperende lampjes?
  • Hoe werkt de microfoon? hoe kun je dit bevestigen? En vooral; waar levert de spreker deze weer in na afloop?
  • Spreek een duidelijk startsein af. Let op! Bij hybride events hebben sprekers de neiging al te starten met spreken, terwijl de stream nog niet loopt. Omdat er ook deelnemers in de zaal zitten. Zorg dus dat je spreker duidelijk een seintje krijgt en de engineer de audio (opname microfoon) en de stream (opname camera) tijdig kan starten. Dán is het pas tijd om te starten met de presentatie.

Het doorspreken van de verwachtingen helpt bij een spoedige verloop van je livestream. Voor de 2e, 3e of latere spreker kun je de instructietijd verkorten omdat ze al een vorige spreker ter voorbeeld hebben.

Een livestream met meerdere sprekers is ook zeker mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een interview, panel discussie, ronde tafel sessie. Er zitten standaard 2 microfoons inbegrepen in een Event Streaming set. 

Je kunt een moderator aanstellen die aan het einde van de sessie of tussendoor wat vragen stelt uit het publiek aan de spreker. Dit is met name handig bij een hybride event; de moderator kan de chatvragen in de gaten houden terwijl de spreker zich voornamelijk richt op zijn/haar presentatie. De moderator kan in beeld komen, maar uiteraard ook buiten beeld blijven als hij/zij maar goed te horen is via de microfoon. 


Een handig document om te downloaden en delen: Event Streaming tips voor sprekers

Tip: Instrueer je sprekers met kledingtips. Bedenk welke kleur kleding goed of juist slecht matcht met de achtergrond tijdens de live stream (heb je een felroze banner? dan is rood of roze niet mooi). Streepjes of een drukke print geeft geen mooie opname. Donkere kleuren als zwart, grijs, groen, blauw zijn meestal het mooist.