Tweefactorauthenticatie (2FA)

Wat is 2FA?


2FA is essentieel voor web beveiliging omdat het de risico's van gecompromitteerde wachtwoorden onmiddellijk neutraliseert. Als een wachtwoord wordt gehackt, geraden of zelfs gephisht, is dat niet langer genoeg om een ​​indringer toegang te geven: zonder goedkeuring bij de tweede factor is een wachtwoord alleen nutteloos. Met authenticatie in twee stappen bescherm je je account met je wachtwoord en een code van je telefoon. Een mobiele authenticatie-app (zoals Google Authenticator) is nodig om tweefactorauthenticatie te activeren en te gebruiken, dus zorg ervoor dat je deze downloadt voordat je de 2FA gaat activeren.


Om 2FA te activeren klik je nadat je bent ingelogd rechtsboven in het venster op jouw account-naam en vervolgens op 'Mijn profiel'.

Op dit scherm vind je 'Accountbeveiliging', met 2FA als tweede optie (zie afbeelding).Klik op 'activeer authenticatie in twee stappen'. Het volgende venster verschijnt. Scan de QR-code met een authenticatie-app (zoals Google Authenticator) om tweefactorauthenticatie te activeren, of voer de sleutel handmatig in. Vul je huidige wachtwoord in en klik op 'check'.


Nu heb je de 2FA ingesteld. Er verschijnt een venster met deze bevestiging en een lijst met herstelcodes (zie onderstaande afbeelding). Zorg ervoor dat je de ontvangen herstelcodes kopieert en veilig opslaat, mocht je ooit de toegang tot je telefoon kwijtraken, dan kun je hiermee inloggen (elke code is maar één keer te gebruiken).
Deze codes zijn een voorbeeld, gebruik deze codes niet.


De volgende keer dat je inlogt, zie je het volgende scherm. Er is nu een verificatiecode nodig om in te loggen.