Dynamische en statische deelnemersgroepen

Deelnemersgroepen gebruik je om een aantal deelnemers uit de grote groep van aanmeldingen te filteren. Hiermee kun je gericht een bericht versturen naar een specifieke groep van deelnemers. Als je een deelnemersgroep aanmaakt, is deze altijd dynamisch. Je kunt een groep ook omzetten naar een statische groep. Wanneer je een deelnemersgroep een bericht stuurt, verandert de groep naar alleen lezen. Wat dit precies betekent, lees je hieronder.

 

Dynamische groep

Een dynamische groep heeft één of meerdere eigenschap(pen), die gebaseerd zijn op informatie uit het aanmeldformulier. De keuzes van de deelnemers bepalen dus de grootte van de deelnemersgroep. Deze zorgen ervoor dat ze wel of niet in de groep horen. De groep kan dus doorheen de tijd toe- of afnemen.

 

Statische groep

Bij een statische groep wordt op het moment van aanmaak bepaalt wie tot de deelnemersgroep behoort en wie niet op basis van één of meerdere eigenschap(pen). Het toevoegen of verwijderen van deelnemers doe je handmatig. Een statische groep maak je door eerst een dynamische groep te creëren en deze om te zetten naar een statische groep.

Deze statische groep is vast, en is niet te herladen op basis van nieuwe of aangepaste deelnemers. Als bijvoorbeeld een deelnemer op een later moment dezelfde eigenschappen van de groep krijgt, dan zal deze niet worden toegevoegd aan de statische groep, die eerder is opgemaakt. 

 

Alleen lezen

Wanneer je een deelnemersgroep een bericht stuurt, krijgt deze groep het kenmerk alleen lezen. Bij een dynamische groep betekent dit dat je de voorwaarden van de groep niet kunt aanpassen. Het systeem houdt nog steeds bij welke deelnemers wel of niet in deze groep horen. Dit gebeurt ook bij het bericht. Zoals bij alle berichten, houdt het systeem bij of er nieuwe deelnemers voor het bericht in aanmerking komen. Bij een statische groep betekent dit dat je niet meer handmatig deelnemers kan toevoegen of verwijderen.

Heb je een deelnemersgroep een bericht verstuurd - de groep heeft dus de status alleen lezen -en wil je toch aanpassingen doen? Kopieer dan de groep en maak daarin je aanpassingen.